Ароматна скумрия на скара
Необходими са ви:
скумрии, пресни, по 1 на калпак, а ако са дребни - и по 2,
морска сол,
мащерка, ако е лимонова- още по-добре,
розмарин,
свеж лимонов сок,
лимон,
черен пипер - смлян,
зехтин
Първо почиствам много добре рибоците - в корема,между гръбначната кост хубаво се измива кръвта,иначе нагарча. Ако има хайверче - запазете го.
След това я намазвам със смляна морска сол /внимателно с количеството - да не я пресолите, че много бира ще изпие..../ и я оставям за една вечер , може и цял ден , в хладилника да си почива. Солта променя вкуса на рибата до неузнаваемост, докарва леко на лакерда или на веяната скумрия, съвсем загатнато , но пък много апетитно.
Изваждам от хладилника и много обилно измивам с вода, колкото е нужно сол е попило в месото.
В коремчето наръсвам със смес от розмарин,мащерка и черен пипер, и подреждам резени лимон - колкото побере, затварям с клечки за зъби коремната кухина.
След това правя разрези по външната част на рибата и посипвам и там от подправките.Ако ще се пекат на барбекю - намажете леко със зехтин, за да не залепне на скарата.
Пека на барбекю, или във фурната на грил-реотан от вяка страна за около 5 минути.
При сервиране- махам клечките и напръсквам със свежия лимонов сок и зехтин. Прекрасно се съчетава със сос скордаля , сос тартар , или Сос Latholemono (λαδολ?μονο) както и със салати от варени картофи, печени чушки.
И.... много бира или бяло вино!
Да ви е сладко!